- Abc-Digital Newsletter
- Posts
- #11 Ediție Specială: România și Competențele Digitale de Bază
#11 Ediție Specială: România și Competențele Digitale de Bază
Un Newsletter Gratuit, esențial pentru părinți în educarea copiilor în era tehnologiei!
GM FRENS și susținători ai ABC-Digital,
Ediție Specială: România și Competențele Digitale de Bază
În această ediție specială a newsletter-ului nostru, analizăm date, informații și statistici care reflectă realitatea alarmantă a competențelor digitale din România. Deși ne aflăm în plină eră digitală, România continuă să ocupe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește competențele digitale de bază.
TE ROG, CITESTE PANA LA FINAL!
Dragi membri ai comunității ABC DIGITAL,
Astăzi, vineri 13, la ora 13:13, vă întâmpinăm cu ediția a 11-a a newsletter-ului nostru. Dacă eu am ales să trimit acest newsletter la ora 13:13, este pentru că mentorul meu, reperul și inspirația mea din ultimii 3 ani, își trimite propriul newsletter la ora 11:11. GM Endi.eth, îți mulțumesc din suflet fren pentru tot ce am învățat de la tine.”mfer for life” Fără îndrumarea ta, nu aș fi trecut niciodată de la planuri la acțiune.
Vreau să-i mulțumesc, de asemenea, lui Alex, asociat, prieten și omul alături de care am pus în aplicare planul nostru. Este incredibil să te gândești că totul a început după un pahar cu vin în luna decembrie, iar de Crăciun și Revelion ne-am regăsit reamenajând spațiul pentru ceea ce avea să devină ABC DIGITAL School.
Vreau să-i mulțumesc din tot sufletul, soției mele Anca, pentru tot suportul, sprijinul și înțelegerea pe care mi le-a oferit. Știu că ți-am răpit toate sâmbetele pentru cursurile mele, dar îți sunt recunoscător pentru sacrificiul tău. Îți mulțumesc din nou și te iubesc din toată inima!
Vreau să mulțumesc sincer tuturor părinților care au avut curajul, curiozitatea și încrederea să își înscrie copiii la cursurile noastre. Locuind într-o zonă rurală, deși la limita Bucureștiului, știu că mulți dintre voi ați făcut un efort financiar considerabil pentru a asigura educația digitală a copiilor voștri. Unii dintre voi, ati venit din Chiajna Roșu în fiecare sâmbătă, ați făcut sacrificii enorme. Aveți toată stima și respectul nostru!
Acum, la început de septembrie, ne-am întrebat dacă avem ceva să ne reproșăm.
Când am pornit acest proiect, am planificat totul până la cele mai mici detalii. De la amenajarea sălii de așteptare pentru confortul părinților, până la decizia de a înlocui bugetul inițial pentru birouri și scaune IKEA cu seturi ergonomice de cea mai inalta calitate. Am ales să oferim abonamente la jumătate de preț față de concurență, utilizând cel mai performant software educațional, pentru care am plătit 25 de dolari per copil, licență anuală. Acest software, dezvoltat în Japonia și vândut în Statele Unite, reprezintă un standard pe care nu îl veți găsi în alte școli de profil din România.
Și mai important, Alex, cu expertiza sa vastă în securitate cibernetică, lucrând la una dintre cele mai mari companii internaționale, a adus un nivel de pregătire excepțional, greu de întâlnit în alte locuri. Am pus mult suflet și pasiune în tot ce am făcut și, chiar dacă nu am fost perfecți, am cerut permanent feedback pentru a ne îmbunătăți. Scopul nostru a fost ca cei mici să vină din plăcere și din pasiune.
Totuși, drumul nu a fost ușor. Proiectul ne-a afectat viețile personale, fiind nevoiți să acoperim inclusiv zilele de sâmbătă. Am început promițător, conform planului, cu 50 de copii, iar după două luni am atins 75 de înscriși, oferindu-ne încrederea că putem ajunge la obiectivul nostru de 100 de copii. Cu toate acestea, după trei luni de vacanță, numărul s-a diminuat considerabil, ajungând la doar 25 de copii confirmați pentru reluarea cursurilor.
După o analiză atentă, am descoperit că există un potențial enorm: peste 7.000 de copii pe o rază de 15 km în jurul comunei Balotești ar putea beneficia de aceste cursuri. Peste 1000 de copii locuiesc in Balotesti.
În luna iunie, am distribuit pliante în trei școli din zona Periș, Burias și Balotești, invitând peste 300 de elevi la o lecție gratuită și demonstrativă. Din păcate, doar un singur copil a participat.
În încercarea de a atrage noi cursanți, am desfășurat mai multe campanii plătite pe social media, in care am invitat pe toata lumea la o lectie demonstrativa si gratuită, direcționate pe o rază de 15 km în jurul comunei Balotești si o distribuire in peste 30 de grupuri. Campaniile au generat un impact de peste 100.000 de vizualizări unice. Din păcate, rezultatul a fost dezamăgitor: TREI înscrieri noi.
Ajungem astfel la o concluzie importantă: nu este vina copiilor. Ei încă nu au discernământul necesar pentru a înțelege importanța educației digitale. Ceea ce nu putem schimba, însă, este mentalitatea părinților în privința viitorului copiilor lor. Ne confruntăm cu o rezistență care nu vine din lipsa de interes a celor mici, ci din lipsa unei viziuni clare din partea celor care iau deciziile în locul lor.
Aceste provocări ne fac să reflectăm asupra motivelor pentru care România rămâne la coada clasamentului european în privința competențelor digitale.
Din păcate, după o investiție inițială deloc neglijabila, din care nu am reușit să recuperăm încă nimic și, la acest număr de 25 copii, suntem nevoiți să suplimentăm financiar pentru a acoperi costurile. Vă anunțăm cu regret că școala va mai funcționa doar până la sfârșitul anului, fiind departe de obiectivele noastre inițiale.
Vă mulțumim tuturor pentru că ați fost alături de noi în această călătorie.
Siguranța și prosperitatea unei societăți moderne depind de competențele digitale ale cetățenilor săi, iar România se confruntă cu o mare provocare în acest sens, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Datele Eurostat arată că doar 28% dintre românii cu vârste între 16 și 74 de ani au competențe digitale de bază, mult sub media europeană de 55%.
România este codașa Europei la competențe digitale de bază
“Anul trecut, 55% din populaţia UE cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani avea cel puţin competenţe digitale de bază, existând decalaje semnificative în blocul comunitar, cu rate variind de la 83% în Ţările de Jos, la 28% în România, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).”
România, pe ultimul loc în UE la competențe digitale. Câți români au cunoștințe informatice de bază
“Doar 27,8% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani aveau competențe digitale de bază în 2021, un procent care ne plasează pe ultimul loc din UE, informează statistica Today Istat despre „Cetățeni și competențe digitale”.
Ultimele locuri sunt ocupate de Italia (45,7%), Polonia (42,9%), Bulgaria (31,2%) și România (27,8%), conform economedia.ro.”
Unde ne pozitionam pe primul loc:
România, pe primul loc mondial la videochat: O realizare națională de 6% din PIB
Da, ai citit bine. România ocupă locul 1 în lume la videochat, cu o contribuție impresionantă de 6% la PIB. Aproximativ 300.000 de persoane sunt angajate în acest sector, majoritatea tineri care au descoperit o cale „ușoară” de a face bani, fără prea mult efort. Când vine vorba de câștiguri, suntem campioni!
România, „campioană” mondială la videochat: Se află pe primul loc, în lume, în topul câștigurilor și asigură 6% din PIB-ul țării
Industria videochatului este aleasă de tot mai mulți tineri români, un domeniu care nu necesita mult efort, însă care aduce venituri considerabile.
Nu e despre judecată, e despre alegeri personale
Sincer, nu mă interesează și nu judec pe nimeni. Fiecare e acolo unde vrea să fie, în urma propriilor alegeri. Dacă asta e calea lor, foarte bine. Ce mă intrigă însă, e că mai bine de jumătate din câștigurile acestui sector se duc la vreo 5.000 de firme care oferă așa-zisa „asistență tehnică”. Practic, se plătesc bani grei doar pentru că aceste firme îți pun la dispoziție un calculator funcțional și un VPN.
Cât de greu ar fi fost să înveți să îți faci singur treaba?
Acum serios, dacă ar fi avut minimul necesar de educație digitală – și mă refer aici la lucruri de bază despre cum funcționează un calculator – fiecare lucrător din această industrie și-ar putea lua singur un laptop, o cameră video și un microfon performant. Apoi, să își instaleze un VPN și să își creeze un cont pe o platformă de profil. Dar nu, mai bine să plătești pe cineva pentru „asistență tehnică”, că sună mai complicat, nu-i așa?
Ce-ar fi fost dacă ar fi citit ediția nr. 2 a newsletter-ului ABC Digital?
Dacă ar fi avut curiozitatea să citească ediția nr. 2 a newsletter-ului ABC Digital, unde explicăm pe înțelesul tuturor componentele hardware ale unui calculator, ar fi știut deja ce înseamnă un procesor, o placă grafică, o placă de bază, memoria RAM și unitatea de stocare. N-ar mai fi fost nevoie să depindă de firme care „le asigură asistență tehnică”.
Într-o lume în care rata medie de deschidere a unui newsletter gratuit este de doar 15-20%, faptul că newsletter-ul ABC Digital a atins o rată de deschidere de peste 50%, iar uneori chiar 64%, ne arată cât de implicați sunteți în această misiune.
Astăzi am luat decizia de a nu vă mai încărca cu rubrica de web3 și să vă invit să reflectați mai mult asupra datelor furnizate mai sus. Vă rog din suflet să distribuiți acest newsletter la cât mai mulți dintre prietenii și cunoscuții voștri, pentru că aceasta este realitatea pe care trebuie să o facem cunoscută.
Încă nu am luat decizia dacă voi continua cu acest newsletter, dar sprijinul și implicarea voastră mă pot ghida în această călătorie. Vă mulțumesc pentru tot!
Nu uitați: Până data viitoare, fiți curajoși, fiți curioși, fiți creativi!
n1rv4n4.eth OVER